BANKSY, GENIUL MISTERIOS

Nimeni nu îl cunoaște pe  Banksy și totuși… toată lumea știe cine este. În jurul celui mai faimos artist graffiti din toate timpurile, planează de zeci de ani, paradoxal, un mister pe care nimeni nu l-a dezvăluit:

CINE ESTE BANKSY ?

Unii îl consideră un bufon, alții – un geniu artistic. Dar de la Bristol la Barcelona, din ​​Sydney la San Francisco,  singurul lucrul asupra căruia s-au pus toți de acord este că populariatea lui nu poate fi contestată.  Este adorat de public și votat, recent, artistul vizual favorit al britanicilor, în urma lui în top,  în mod incredibil, fiind Monet, Van Gogh, Da Vinci, Picasso și Dali.  Revista Time l-a inclus printre cei mai influenți 100 de oameni din lume, un alt top în care numele Banksy –  doar o semnătură, este în compania unor figuri foarte vizibile, celebre, precum Barack Obama sau Lady Gaga. 

Ca rege enigmatic și evaziv al artei stradale, Banksy are o putere unică: abilitatea de a ajunge la inima problemei și de a o aduce în fața opiniei publice, pentru a fi dezbătută, judecată. Și pentru asta, lucrările lui sunt vândute pentru milioane de euro. Este capabil să exprime, prin desenele lui, cu putere, poezie, energie și umor gânduri pe care noi nu avem curajul să le spunem cu voce tare,  declarații politice controversate, șă înfățișeze conflicte și tragedii în lumina crudă a realității de multe ori incredibile.

 

Orice perete, ușă de garaj sau stradă care poartă o lucrare de a sa, devine loc de pelerinaj turistic, este acel loc “de văzut”.  Când primăria orașului Bristol, din Marea Britanie, locul de unde se presupune că este Banksy, a cerut locuitorilor să voteze dacă o lucrare a sa ar trebui ștearsă, un procent de nouăzeci și șapte la sută dinte locuitori nu a fost de accord, susținând că este un plus bine venit pentru orașul lor. Și nu numai. De fapt, lucrările lui Banksy sunt percepute ca daruri prețioase pentru peisajul urban global și chiar pentru colecțiile de artă. British Museum nu a putut rezista farmecului său și a adăugat lucrări semnate Banksy în colecția permanentă.